Aamutuimaan, blues

Jätä kommentti

28 maaliskuun, 2012 Kirjoittanut mrtapsa


Aamutuimaan, blues (Singin’ the Blues (‘til My daddy Comes Home)) (1927). Music: Con Conrad & J. R. Robinson, arr. Tapani Kärnä & Mikko Lagerspetz, Finnish lyrics: Jalo Säde. Vocals: Sami Levänen

Kappale on Original Dixieland Jazz Bandin ohjelmistoa, äänitetty alunperin vuonna 1920. Ehdottomasti kuuluisin versio kappaleesta on kuitenkin tehty vuonna 1927. Vuonna 2007 the Wall Street Journal vietti tämän levytyksen 80-vuotisjuhlaa kertomalla, että  kyseinen levytys ”muutti amerikkalaisen musiikin”.  Miten? Se oli ensimmäinen jazzballadi, osoittaen, että musiikki saattoi olla sekä kuumaa että hidasta (hot and slow). Tämä sovitus on osittainen transkriptio tuosta Frank Trumbauerin ja Bix Beiderbecken  versiosta. Trumbauerin C-saksofonisoolo teki suuren vaikutuksen aikansa saksofonisteihin, mm. Lester Young kantoi tätä levytystä vuosia saksofonilaukussaan. Trumbauerin soolo on tässä harmonisoitu kolmelle saksofonille. Lauluosuuden jälkeen kuulemme Timo Piirosen tulkinnan Bix Beiderbecken kornettisoolosta. Tästä soolosta on sanottu muun muassa: kun Bix soi sisään jazz muuttui lopullisesesti. Tässä oli jazzin ensimmäinen ballaadikko. Hänen soolonsa, vaikkakin improvisoitu, tuntuu valmiilta sävellykseltä. Hillitty, tarkka, ja melodian hallitsema enemmänkin kuin sointuvaihdosten tai tempon.

Kapppaleen suomenkielisestä versiosta on sanottava seuraavaa: karussa hotellihuoneessaan Sveitsissä Jalo Säde kuunteli matkagramofonillaaan Midge Williamsin ja hänen Jazz Jesteriensä esitystä tästä yhdestä varhaisimmista jazzklassikoista. Äkkiä hän ymmärsi että siihen on saatava suomenkieliset sanat jotta Mannermainen Rytmiorkesteri Aninkaisten Sävel voisi sen levyttää. Savukkeita polttaen ja lyijykynänpätkäänsä pureskellen hän vuodatti syvimmät tuntonsa paperille Zürichin sateisessa yössä. Sanoituksen alkuperäinen naisnäkökulma on tässä vaihdettu miesnäkökulmaksi.

Alkuperäisessä levytyksessä soittivat Beiderbecken ja Trumbauerin lisäksi Jimmy Dorsey (klarinetti). Eddie Lang (kitara), Bill Rank (pasuuna), Doc Ryker (alto sax), Paul Mertz (piano) ja Chauncey Morehouse (rummut).

.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Liitä sähköpostiosoitteesi saadaksesi uudet artikkelit suoraan sähköpostiisi.

Liity 24 muun seuraajan joukkoon

Blog Stats

  • 82 374 hits

Eniten klikkauksia

  • Ei mitään
%d bloggaajaa tykkää tästä: